en-USel-GRru-RU
Language

Ευάγγελος Μαυρικάκης - Αγιογράφος

1902-1940

1902-1940

Τα περισσότερα από τα έργα του, τουλάχιστον τα πρώτα σημαντικά του έργα. δεν είχαν καν την υπογραφή του. Δεν τον ενδιέφερε να βάλει την υπογραφή του. Απλά και μόνο να ικανοποιήσει την εσωτερική του παρόρμηση να ζωγραφίσει και να αναπαραστήσει τα αγαπημένα θεολογικά του θέματα και χαρακτήρες.

Με τον καιρό φυσικά και αναγνωρίζοντας και τόσο ο ίδιος, όσο και το φιλότεχνο κοινό, την καλλιτεχνική του άξια, άρχισε να κάνει έργα κατά παραγγελία. Πάντα, όμως, συνέχιζε να μένει στο χαρακτηριστικό χαμηλό προφίλ του και ζητώντας το λιγότερο δυνατόν αντίτιμο για την εργασία του.

Ο ίδιος ήταν άνθρωπος θεοσεβούμενος και της εκκλησίας με έντονη σχετική δραστηριότητα όπως άλλωστε ήταν και η πλειονότητα των διακεκριμένων, γνωστών και καλών συντοπιτών και συμπολιτών και γενικά των Ελλήνων ανεξαρτήτου ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής στάθμης, εκείνα τα αγνά όμορφα και αθώα χρόνια στην Ελλάδα.

Πολλές φορές καλούνταν να ζωγραφίσει έργα κατά παραγγελία και να τα αποστέλλει εκτός Σύρου σε προορισμούς που δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία να αναφέρουμε με βεβαιότητα. Πιθανώς τα έργα αυτά τα αναλάμβανε κατά παραγγελία από μεγάλους ήδη καταξιωμένους ζωγράφους τα όποια τα έστελνε ανυπόγραφα και ύστερα εκείνοι έβαζαν την δική τους υπογραφή οικειοποιούμενοι το έργο.

Print
55
image
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Ψηφιακό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Back To Top