en-USel-GRru-RU
Language

Ευάγγελος Μαυρικάκης - Αγιογράφος

1879-1902

1879-1902

Η οικογένεια του Ανδρέα Παπουτσάκη ήταν μια από τις Κρητικές οικογένειες που ήρθαν (πρόσφυγες από την Κρήτη) να ξαναφτιάξουν την ζωή τους την κυνηγημένη και ρημαγμένη από τον Τουρκικό ζυγό στην Σύρο. Η ταυτότητα του η όποια διασώζεται έχει ημερομηνία γέννησης 1879.

Από τα πρώτα του παιδικά χρόνια είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής η ιδιαίτερη καλλιτεχνική του φλέβα και ιδιαιτέρα η έφεσή του στην Θεολογική ζωγραφική.

Σύντομα και μετά τα πρώτα πειραματικά του έργα, άρχισε να φαίνεται ένα εντελώς δικό του προσωπικό στυλ. Ένα στυλ που ναι μεν είχε επηρεασμούς από την κλασσική ζωγραφική και βυζαντινή αγιογραφία, διακρινόταν όμως από ένα ύφος εντελώς προσωπικό.

Το σπουδαίο και σημαντικό ήταν ότι το στυλ αυτό δεν μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ούτε μοντέρνο αλλά ούτε και κλασσικό.

Ήταν ένα δικό του στυλ που υπήρχε μέσα στην αντίληψη του περί αναπαράστασης θεολογικών μορφών, χαρακτήρων και αναπαραστάσεων. Είχε μια μοναδική πρωτοτυπία αλλά χωρίς να ξεφεύγει από τα κλασσικά μοτίβα της αγιογραφίας, προσθέτοντας όμως μέσα ένα δικό του στυλ λαϊκής ζωγραφικής αναπαράστασης.

Γρήγορα ο Ανδρέας Παπουτσάκης άρχισε να γίνεται γνωστός ξεκινώντας αρχικά από τη Σύρο με τα έργα του να κοσμούν Συριανές εκκλησίες και στην συνέχεια να αρχίσει να υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον ειδικά από σχετικούς ζωγράφους, αγιογράφους και συλλέκτες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Print
62
image
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Ψηφιακό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Back To Top