Ανακαλύψτε τις ζωές και την προσφορά των σπουδαίων προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσα από τα ψηφιακά πορτρέτα μας. Τα πορτρέτα αυτά προσφέρουν μια ζωντανή και εμπεριστατωμένη απεικόνιση των βίων τους, φέρνοντας σας πιο κοντά στην ιστορία και το έργο τους. Κάθε πορτρέτο συνοδεύεται από λεπτομερείς πληροφορίες, εικόνες και περιγραφές, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής και κοινωνικής τους συμβολής.

Αλέξανδρος Λυκούργος - Αρχιεπίσκοπος Σύρου κατά τα έτη 1866-1875

Αλέξανδρος Λυκούργος - Αρχιεπίσκοπος Σύρου κατά τα έτη 1866-1875

Ο Αλέξανδρος Λυκούργος γεννήθηκε στη Χώρα Σάμου τό 1827. Στη Σάμο παρηκολούθησε την στοιχειώδη εκπαίδευση και συνέχισε στην Αθήνα τη μέση και ανωτάτη. Ο πατέρας του, Γεώργιος Λογοθέτης, υπήρξε εθνικός ήρωας, ο οποίος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τότε ονομάσθηκε, για την πολλή του σύνεση Λυκούργος, ενώνυμο το οποίο διατήρησε ο γιός του.

Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και στη Γαλλία. Το 1860, σε ηλικία 33 ετών,  διορίσθηκε έκτακτος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε, το 1862, διάκονος και πρεσβύτερος υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων και συμπατριώτη του Κυρίλλου Β´.

Το 1864 εξελέγη τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα, το 1866, χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Σύρου, Τήνου και Μήλου. Έγινε πανελληνίως και διεθνώς γνωστός από την καθηγεσία του στην Αθήνα και από την αρχιερατεία του στη Σύρο. Στα τέλη τού 1869 μετέβη στην Αγγλία, προς τέλεση των εγκαινίων του Ορθοδόξου Ναού του Αγίου Νικολάου, στο Λίβερπουλ, και έτυχε μεγάλης φιλοξενίας και τιμών, γενόμενος δεκτός και από την βασίλισσα της Αγγλίας, πραγματοποιώντας σπουδαίες θεολογικές συζητήσεις περί των διαφορών και του τρόπου ενώσεως των Εκκλησιών.

'Υπήρξε εκ των πρωτεργατών διευθετήσεως του Βουλγαρικού σχίσματος. Διακρινόταν για τη μόρφωσή του, την ευφράδειά του, την αρετή του, την ηπιότητά του, την πραότητά του, το αφιλοκερδές και αυστηρὀ του χαρακτήρος. Θεωρείται ως η διαπρεπέστερη μορφή της συγχρόνου του εκκλησιαστικής εποχής.

Κοιμήθηκε, σε ηλικία 49 ετών, την 17η 'Οκτωβρίου του  1875

Print
152
image
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Ψηφιακό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Back To Top