Ανακαλύψτε τις ζωές και την προσφορά των σπουδαίων προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσα από τα ψηφιακά πορτρέτα μας. Τα πορτρέτα αυτά προσφέρουν μια ζωντανή και εμπεριστατωμένη απεικόνιση των βίων τους, φέρνοντας σας πιο κοντά στην ιστορία και το έργο τους. Κάθε πορτρέτο συνοδεύεται από λεπτομερείς πληροφορίες, εικόνες και περιγραφές, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής και κοινωνικής τους συμβολής.

Άγιος Ιγνάτιος εκ Μαριουπόλεως ο Κύθνιος

Άγιος Ιγνάτιος εκ Μαριουπόλεως ο Κύθνιος

Ο Ιάκωβος Κοζαδίνος γεννήθηκε το 1716 στην Κύθνο, η οποία τότε ονομαζόταν Θερμιά, και ήταν γόνος της γνωστής κι ευσεβούς οικογενείας των Κοζαδίνων (Γοζαδίνων), οποίοι μετανάστευσαν στην Κύθνο τον 12ο αι. Το 1613 οι πρόγονοι του Ιγνατίου έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Σάββα στην Κύθνο, στην οποία έλαβε το Βάπτισμα και η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Νέος μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη μοναχός στην Ιερα Μονή Βατοπεδίου και έλαβε το όνομα Ιγνάτιος. Το 1771 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γοτθίας και Καφά στην Κριμαία, όπου προσέφερε τις δυνάμεις του, για την πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων και τη διατήρηση της εθνικής τους συνείδησης και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το 1778, ανέλαβε το δύσκολο και μεγάλο έργο της εξόδου των Ορθοδόξων Ελλήνων από την Κριμαία, που ήταν υπό τον ζυγό των Τατάρων, στη χριστιανική γη της Αζοφικής, όπου εθεμελιώθη η περιώνυμη Μαριούπολη.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία της 23 Απριλίου 1778 στη σπηλαιώδη εκκλησία της Σκήτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου κάλεσε τους πιστούς να ετοιμασθούν για την έξοδό τους από τη γη της δουλείας και της μακροχρόνιας ταπεινώσεως. Έμπιστοι άνθρωποι ανήγγειλαν σε όλους τους πιστούς της χερσονήσου την ακριβή αναχώρηση. Οι ταταρικές αρχές δεν έμαθαν τίποτε για το επικείμενο γεγονός, και έτσι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα πλήθη. Αναγκάσθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους, τις οικίες και τα κτήματά τους, τις εκκλησίες και τους πατρογονικούς τάφους. Τον Ιούνιο του 1778 άρχισε η μεγάλη και δύσκολη πορεία. Βαστούσαν την εικόνα της Παναγίας του Μπαχτσισαράϊ πού τους προστάτευε. Πνευματικός τους ηγέτης ήταν ο επίσκοπος Ιγνάτιος. Περίπου 50.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την τουρκοταταροκρατούμενη Κριμαία. Για το θάρρος, την τόλμη, την ανδρεία και τον άθλο του η αυτοκράτειρα Αικατερίνη απένειμε στον γενναίο και σοφό ιεράρχη το υψηλό παράσημο· «το αδαμάντινο εγκόλπιο της Παναγίας. Με τις προσευχές του καλού και πιστού ποιμένος τους οι πρόσφυγες ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες, ελλείψεις και ασθένειες της μακράς πορείας τους

Η μνήμη του τιμάται στις 3 Φεβρουαρίου (ημέρα κοιμήσεώς του) και την πρώτη Κυριακή Οκτωβρίου στην Κύθνο, σε ανάμνηση της προσκόμισης τμήματος του ιερού του λειψάνου από την Μαριούπολη στην Κύθνο την 1η Οκτωβρίου 2016.

Print
137
image
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Ψηφιακό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Back To Top